Wij, het XXXIIe bestuur van P.K.v.V. Fact, zijn nu inmiddels alweer een tijdje bezig, en dus is het tijd voor ons om op zoek te gaan naar het volgende bestuur! Wil je weten wat een bestuursjaar bij Fact inhoudt, dan ben je op de goede plek, want wij zullen het even aan je uitleggen. Of kom naar de bestuursinteresseborrel op 5 april, of de bestuursinteresselunch op 17 april!

Wat is Fact?

De Plaatselijke Kamer van Verenigingen Fact is de koepel van de vier grootste gezelligheidsverenigingen in Enschede. Het draait om de volgende drie pijlers:

 • Belangenbehartiging: we vertegenwoordigen deze verenigingen bij andere partijen, zoals Universiteit Twente, de Gemeente Enschede en de Landelijke Kamer van Verenigingen;
 • Coördinatie: we coördineren gezamenlijke zaken en activiteiten van de lidverenigingen, zoals de Kick-In;
 • Promotie: we promoten de lidverenigingen en het studentenleven tijdens de Kick-In, de open dagen en tijdens de Enschedays.

Wat is Fact bestuur?

Leuk die pijlers, maar wat doet het bestuur nou precies? Dat zullen we je eens uitleggen.

Een belangrijk aspect van Fact bestuur zijn de vergaderingen met afgevaardigden onze lidverenigingen, dit noemen wij plenair. Deze vergaderingen hebben wij eens in de maand, waarbij wij plenair vragen om hun mening over sommige zaken, maar we ook dingen van plenair overleggen en coördineren. Daarnaast kan plenair ook advies onderling uitwisselen op deze vergaderingen.

Als Fact bestuur hebben wij veel contact met plenair. Ze worden eigenlijk gezien als het verlengde van ons bestuur: zij zijn het afhankelijke bestuur, en wij het onafhankelijke. 

Het bestuur bestaat uit maximaal vijf bestuurders met ook vijf verschillende functies:

 • 🧑‍⚖️ Praeses: de voorzitter van Fact. Als Praeses maak je de agenda’s voor bestuursvergaderingen en zit je deze voor, en zorg je er daarnaast voor dat je bestuur goed functioneert en hun taken uitvoert. Verder ben je als Praeses het gezicht van Fact.
 • ✍️ Ab Actis: de secretaris van Fact. Als ab Actis notuleer je de vergaderingen en houd je de mail en de post bij. Jij bent het contactpunt van Fact.
 • 💸 Quaestor: de penningmeester van Fact. Jij maakt een begroting en houdt de boekhouding bij.
 • 🫡 Vice-praeses: neemt de rol van de Praeses over als die er niet is.
 • 🫡 Assessor: de beoordelaar, verantwoordelijk voor het werken aan specifieke portefeuilles en het assisteren van andere bestuurders in hun taken.

De laatste twee functies hebben geen vaste functie-gebonden taken die verbonden zijn aan hun rol, zoals Praeses, ab Actis en Quaestor dat wel hebben. Naast de hoofdfuncties zijn er namelijk ook portefeuilles die verdeeld worden over het bestuur. We zullen er een paar uitleggen:

 • Kick-In: met deze portefeuille regel je de doegroepen van de lidverenigingen en coördineer je de Kick-In activiteiten met de lidverenigingen. Ook ben je verantwoordelijk voor de activiteit van Fact op de Fact dag van de Kick-In.
 • Enschedays: elk jaar organiseren wij de Enschedays, waarbij we het Enschedese studentenleven promoten aan scholieren. Met deze portefeuille leid je de Enschedays commissie.
 • FOBOS: met deze portefeuille zorg je dat de lidverenigingen en wijzelf activismebeurzen krijgen.
 • L.K.v.V.: met deze portefeuille ga je ongeveer een keer per maand naar vergaderingen van de Landelijke Kamer van Verenigingen, waar je de lidverenigingen representeert naar andere Plaatselijke Kamers in Nederland en naar de L.K.v.V. zelf.
 • Student Union: met deze portefeuille onderhoud je het contact met de Student Union en andere koepels in Enschede.

En we hebben er nog meer! Door deze portefeuilles kan je je functie binnen het Fact bestuur zelf vormgeven, zodat je je bezig kan houden met de dingen die jij interessant vindt.

Meer portefeuilles kun je hier vinden, als je een volledig overzicht wilt, contacteer ons dan vooral.

Wat haal je uit een bestuursjaar bij Fact?

Een bestuursjaar bij Fact heeft veel voordelen, we zullen er een paar noemen:

 • Samenwerken met mensen van verschillende verenigingen: je hebt veel contact met plenair, maar ook via de Enschedays commissie of activiteiten waar je voor uitgenodigd wordt (of jezelf uitnodigt 😉) ontmoet je veel mensen van de andere lidverenigingen. Ook wordt er vaak een Rondje Pakkerij georganiseerd, waarbij je met de besturen van de lidverenigingen (en ook andere partijen) op elke kroeg in de Pakkerij gaat borrelen, waar je iedereen ook goed leert kennen.
 • Netwerk opbouwen: je bouwt een netwerk op van veel bestuurders en andere actieve mensen, zowel binnen als buiten Enschede. Deze mensen ontmoet je bij vergaderingen, constitutieborrels en andere evenementen. Zo organiseren zowel de L.K.v.V. als de Student Union jaarlijks een weekend weg met alle besturen die onder hen vallen, wat ook altijd erg gezellig is! 
 • Soft skills: door een bestuursjaar ontwikkel je veel soft skills, zoals efficiënt vergaderen, groepen begeleiden, organisatie, planning en nog veel meer! Kenmerkend voor Fact zijn ook wel de mening van anderen representeren, andermans belangen behartigen en mediator zijn tussen verschillende partijen.

Wat wordt er van jou verwacht als je bestuur gaat doen bij Fact?

 • Je bent lid van een van de lidverenigingen van Fact (Audentis, Taste, AEGEE en/of Alpha).
 • Je bent beschikbaar om je in te zetten van september 2024 tot september 2025.  Fact bestuur is parttime. Het verschilt per week hoeveel tijd je eraan kwijt bent, maar het is vaak maximaal 10 uur per week. Dit ligt een beetje aan de periode waar je in zit en welke functie en portefeuilles je hebt. Het is goed te doen om naast Fact bestuur te studeren, of dat nou aan de HBO of Universiteit, part-time of full-time is.

Praktische informatie

We hebben al veel uitgelegd in dit bericht, maar kunnen ons goed voorstellen dat je nog meer wilt weten. Daarom hebben we wat bestuursinteressemomenten op de agenda staan! Het eerste interessemoment is een borrel op 5 april om 20.00. Het tweede interessemoment is een lunch op 17 april om 12.30 op de campus, hiervan maken we de precieze locatie later bekend. Mocht je langs willen komen, stuur dan een mail naar bestuur@pkvvfact.nl of stuur een appje naar een van ons zodat we weten dat je komt en we kunnen doorgeven waar je moet zijn!

Als je wilt solliciteren, kun je dat doen door je CV en motivatiebrief te sturen naar hetzelfde mailadres als hierboven genoemd. De deadline hiervoor is 12 mei. In je motivatiebrief moet onder andere staan: 

 • waarom je graag Fact bestuur wilt worden;
 • waarom jij geschikt zou zijn voor Fact bestuur;
 • wat je functievoorkeur is.

Hopelijk tot snel!

en_US